Människa på marknad, bakom en massa durianfrukter.
På många marknader i sydöstra Asien är durianfrukten en populär vara. Här en marknad i Bangkok, Thailand. Foto: Sakchai Lalit

Stinkfruktens arvsmassa kartlagd

Durianfrukten smakar gott, tycker många. Men varför stinker den? Forskare har letat efter svaret i fruktens arvsmassa.

Lukten har beskrivits som en blandning av "terpentin och lök, toppat med en gymsocka".

Det handlar om durian, som trots beskrivningarna, är en populär frukt i framför allt sydöstra Asien.

Det finns flera arter av durianväxter och nu har ett forskarteam från bland annat Singapore kartlagt hela arvsmassan på en av de, kommersiellt sett, viktigaste durianarterna, Durio zibethinus.

Ett av målen har varit att ta reda på orsaken till den kraftiga odören. En odör som gjort att den också är förbjuden att äta på många offentliga transportmedel eller hotell i regionen.

Och det ser ut som om växten har en genuppsättning som i just frukten ger den en turboproduktion av så kallade flyktiga svavelföreningar. Det är gaser som av oss människor ofta uppfattas som illaluktande.

Studien har publicerats i tidsskriften Nature Genetics.

Referens: Tean Teh et al. "The draft genome of tropical fruit durian (Durio zibethinus)", Nature Genetics, oktober 2017. Doi:10.1038/ng.3972.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".