Tio små bilder med olika gator och olika former av mikroskopiska djur pålagda på bilden.
Olika sorters mikroalger, amöbor och mollusker över hela Paris. Foto: Pascal Jean, LOPEZ/BOREA/MNHN/IRD/UPMC/UNICAEN/UA/CNRS Photothèque

Det myllrar av liv i Paris rännsten

Längs Paris trottoarer och avloppsrännor verkar det uppstått ett eget ekosystem av mikroskopiska djur.

Grönt och brunt bubblande vatten i rännstenen på Paris gator. Denna syn fick franska forskare att misstänka att det pågick en fotosyntes.

Nu visar forskarna i en ny studie att det myllrar av mikroskopiskt liv längs Paris trottoarer och avloppsrännor. Mikroalger, amöbor och mollusker verkar ha skapat ett eget ekosystem här.

Kanske kan dessa mikroorganismer hjälpa till att rena regnvatten och bryta ned skräp som smutsats ned av avgaser och motorolja?

Exakt vad mikroorganismerna gör är fortfarande oklart, så det behövs mer forskning för att förstå hur de samspelar med stadens invånare och hur specifika de är för just Paris, menar forskarna.

Referens: Aquatic urban ecology at the scale of a capital: community structure and interactions in street gutters. Publicerad i The ISME Journal 13 oktober 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".