Bild som visar UV-, IR- och radiovågor
Den elektromagnetiska strålningen från kollisionen syns här som ultraviolett och infrarött ljus och som radiostrålning. Foto: Stockholms universitet

Gravitationsvågor från guldets födelseplats

"En uppflammande ljusprick, först blå sen allt rödare"
1:26 min

Två neutronstjärnor har kolliderat. Krocken sågs både som gravitationsvågor och med vanliga teleskop för första gången.

En ny typ av astronomi håller på att födas i spåren av upptäckten av gravitationsvågor.

Gravitationsvågsforskarna uppmätte i augusti i år vad de tolkade som gravitationsvågor från krocken mellan två neutronstjärnor. 

Det här rör sig om två döende och mycket kompakta stjärnor, lika tunga som solen ungefär men inte större än varsin mellanstor stad.

Då varskoddes genast astronomer världen över och kunde rikta sina teleskop mot samma punkt på himlen.

Forskarna har väntat på gravitationsvågor från en krock mellan neutronstjärnor, eftersom de räknade med att den också skulle synas i vanliga teleskop. Det gjorde den här kollisionen som inträffade för 130 miljoner år sedan.

Krocken sågs som en uppflammande ljusprick, först blåaktig, sedan allt rödare.

Det man nu kunde se med många olika teleskop, exempelvis optiska teleskop och radioteleskop, passar bra in med vad modellerna säger om hur tunga ämnen –  till exempel guld – bildas.

– Jag skulle vilja påstå att vi har hittat stället i universum där guld skapas, säger Jesper Sollerman, astronom vid Stockholms universitet, och en av dem som varit med i arbetet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".