Forskaren Katrin Linse framför entrén vid British Antarctic Survey
1 av 2
Forskaren Katrin Linse framför entrén vid British Antarctic Survey. Foto: Sara Sällström, Sveriges Radio
En hand håller i skalet från en havslevande snäcka som samlats in i Antarktis.
2 av 2
Det här är en snäcka som forskarna samlat in under ten tidigare expedition till Antarktis. Men kanske kan det finnas liknande snäckor i djupen under de tjocka isarna. Foto: Sara Sällström, Sveriges Radio

Resan till isbergets hemliga värld blir av nästa år

2:08 min

Just nu planeras en expedition för att studera det okända djurlivet djupt nere i havet där ett stort isberg brutit sig loss från området Larsen C.

Det handlar om det enorma isberg som fick mycket uppmärksamhet när det lossnade från Antarktis i somras.

Expeditionen ska ledas av forskare från Storbritannien vid landets nationella institut för forskning i Antarktis, British Antarctic Survey.

Där säger marinbiologen Katrin Linse att hon är väldigt peppad på att få komma iväg till den spricka som har skapats där isberget har lossnat, och få möjlighet att upptäcka arter som ingen har sett tidigare.

Väl där kommer forskarna att kunna kika ner i havsdjupet på en värld som har varit täckt med flera hundra meter is under en nästan ofattbart lång tid.

– Glaciologerna uppskattar att isen kan ha funnits där i runt 120 000 år. Det betyder att allt som lever därunder har varit utan solljus och fått klara sig i mörker under lika lång tid, säger Katrin Linse.

Det var bråttom att snabbt få till en expedition som den här för att forskarna ska kunna undersöka det marina livet som funnits under isberget. För när solljuset nu kommer att sippra ner i havet i sprickan där isberget har lossnat, kommer andra arter som inte fanns där från början successivt att flytta in.

Så planen är att resa till området i februari nästa år. Det blir den allra första sommaren i Antarktis efter att isberget lossnat.

Katrin Linse tror att det är mest sannolikt att de kommer att hitta små djur på platsen. Till exempel snäckor, musslor och maskar, som lever som rovdjur eller av dött organiskt material eftersom det inte kan ha funnits några växter i mörkret.

Men de skulle också kunna hitta något som inte går att föreställa sig i förväg, säger hon.

– Vi vet ju inte! Vi skulle kunna hitta någonting helt nytt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista