Michael Nilsson från Naturskyddsföreningen sitter i en båt på Yxsjön i Härryda och pekar mot den plats där bostäder för 25 000 invånare är planerade i en naturskön miljö.
Michael Nilsson från Naturskyddsföreningen pekar mot platsen där kommunen vill bygga en helt ny stad. Foto: Agnes Faxén

Kan 25 000 människor flytta in här utan att naturen skadas?

2:02 min

Regeringen vill ha nio helt nya stadsdelar och städer. Men kritiker menar att den biologiska mångfalden riskeras, till exempel vid en sjö öster om Göteborg.

– Precis där naturreservatet slutar ska man då börja bostäder enligt den översiktsplan som kommunen har lagt, säger Michael Nilsson, ordförande i Naturskyddsföreningen i Härryda i Västra Götaland.

Det är för att lösa bostadskrisen som regeringen har föreslagit nio områden på sex orter där man borde bygga helt nya stadsdelar och städer. Det här är en av dessa platser där kommunen nu vill bygga en helt ny stad med 25 000 invånare.

Michael Nilsson är kritisk, och pekar på att området har höga naturvärden med flera rödlistade arter:

– Vi pratar om grön infrastruktur och att man ska beakta det vid byggnationen, men det väger inte lika mycket som den här exploateringen.

Härryda är alltså bara en av de sex kommuner som nu är på gång att sluta avtal med regeringens samordnare för att bygga nytt.

Totalt föreslås nio nya städer och stadsdelar i Haninge, Uppsala, Nynäshamn, Gävle, Härryda och Knivsta, med sammanlagt runt 100 000 bostäder.

Men i ett yttrande till Näringsdepartementet skriver nu Naturskyddsföreningen att naturvärdena är mycket höga i vissa av de utpekade områdena. Det finns en risk att nödvändigt underlag rörande de naturvärdena inte hinner komma fram i processen som sker nu under hösten, och som ska vara klar till årsskiftet.

Regeringens samordnare Johan Edstav håller inte med om riskerna.

– När vi pratar om en hållbar stadsutveckling och liknande, och det gäller stadsdelar, eller som i det här fallet när man bygger en helt ny tätort, så är det ju ett helhetsperspektiv som gäller ifråga om hållbarhet. Och då är ju mark- och kulturvärdena en del av de aspekter man måste ta hänsyn till, säger Johan Edstav. 

Mer om stadsbygget i vårt miljöprogram Klotet i dag, med bland andra bostadsminister Peter Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".