Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Blod från tidigare gravida kan öka risken för död hos män

Blodpåsar på rad för filtrering vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge
Blod från gravida kvinnor tycks påverka män, visar nederländsk studie. Foto: Marcus Ericsson/TT

Det verkar finnas en viss ökad risk för att dö när män få blod från kvinnor som tidigare varit gravida. Forskarna vet ännu inte varför.

En nederländsk studie som kontrollerat drygt 30 000 patienter som fått nästan 60 000 blodtransfusioner, visade olika risker för död beroende på vem som hade donerat blodet.

Om män fick blod från kvinnor som hade varit gravida verkade det leda till en viss ökad risk för död.

Om blodet kom från kvinnor som varit gravida ledde det till 101 dödsfall på 1000 mottagare per år. Om blodet kom från män ledde det till 80 dödsfall per 1000 mottagare per år.

Men blod från dem som aldrig hade varit gravida visade inte någon sådan skillnad.

– En möjlig förklaring till skillnaden kan vara de antikroppar som skapas hos en gravid kvinna för att skydda fostret, säger docent Henrik Bjursten vid Lunds universitet.

I Sverige kontrolleras inte om blodgivarna har varit gravida.

Henrik Bjursten som också är överläkare i hjärtkirurgi vid Skåne universitetssjukhus säger till Vetenskapsradion att han tycker att det är dags att ändra på rutinerna.

– Det skulle inte kosta någonting. Det finns kanske finns vinster att göra för vården, säger docent och läkare Henrik Bjursten.

 Referens: Camila Caram-Deelder et al "Association of Blood Transfusion From Female Donors With and Without a History of Pregnancy With Mortality Among Male and Female Transfusion Recipients" 17 Okt 2017, JAMA. 2017;318(15):1471-1478. Doi:10.1001/jama.2017.14825

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".