Så ska forskningsruschen under epidemier regleras

2:08 min

Det var forskningskaos under ebolautbrottet för tre år sedan. Men nu vill WHO skapa en insatsstyrka för att koordinera forskningen.

Stora forskningsproblem uppstår lätt vid utbrott av epidemier i låginkomstländer när läkemedelsbolag vill testa nya mediciner och vacciner. Det skedde bland annat hösten 2014 i Sierra Leone, ett av de västafrikanska länderna som drabbades svårt av ebola. 

– Det är som en guldrusch i vem som kan komma fram med den första behandlingen. Och i den guldruschen kan saker och ting gå snett, säger Wiltshire Johnson, chef för Läkemedelsverket i Sierra Leone.

Han stod själv mitt i kaoset under det hittills värsta ebolautbrottet. Förutom alla människor som dog, fanns det i krisläget många bolag som ville testa sina produkter. 28 bolag ville göra kliniska tester i ett land där varken några läkemedel eller vaccin tidigare överhuvudtaget hade testats.

– Vi hade många i början som inte ville följa reglerna.

Wiltshire Johnson var som Läkemedelsverkets chef själv med och stoppade behandlingar som kanske dödade människor i stället för att rädda liv. Han efterlyser nu en insatsstyrka för att reglera medicinsk forskning i fattiga länder vid kriser.

När Vetenskapsradion kontaktar Världshälsoorganisationen, WHO, visar det sig att en sådan styrka redan är på gång.  

– Den har börjat verka, och vi utvecklar och förfinar den, säger Emer Cooke som är chef för reglering av mediciner på WHO.

Redan i somras var det hon kallar den globala koordinationsmekanismen på plats. Den började testas första gången när ett litet utbrott av ebola upptäcktes i Demokratiska republiken Kongo i maj i år. Den gången fick man kontroll på utbrottet, utan att ett oprövat vaccin behövdes eller hann användas.

Referens: WHO

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista