Sterila möss kan ge felaktiga resultat

De möss som användas i labbförsök har kanske blivit för sterila för att fungera bra vid forskning, enligt en studie i tidskriften Cell.

Labb-mössen saknar helt enkelt vanligt förekommande bakterier. Det kan vara en av anledningarna till att resultaten med labbmöss till exempel vid vaccinförsök ofta inte stämmer överens med vad som händer i människor, anser forskarna.

I försök i USA gav forskarna labbmössen tarmbakterier från 800 vilda möss. Då klarade labbmössen i större utsträckning av influensa och en tjocktarmscancer jämfört med de labbmöss som var fortsatt sterila.

Professor Brun Ulfhake som är verksamhetschef för infrastrukturen för djurförsök på Karolinska institutet, menar att sterila möss absolut behövs för grundforskning. Men han menar att musmodeller som har bakterier kanske kan vara intressant när det handlar om forskning för klinisk behandling i samband med immunförsvaret.

Referens: Rosshart et al "Wild Mouse Gut Microbiota Promotes Host Fitness and Improves Disease Resistance" Cell 171, 1-13, oktober 19, 2017 https://doi.org/10.1016/j.cell.2017.09.016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista