Pojke med kolera får drobb i sjukhussäng.
Läkare utan gränser ger kolerasjuk pojk dropp på ett sjukhus i Abs i Jemen. Bild: Läkare utan gränser

Största kolerautbrottet i modern tid

Största kolerautbrottet i modern tid
2:24 min

I Jemen pågår just det största kolerautbrottet i modern tid. Prognoser pekar mot en miljon smittade i år.  Brittiska forskare har med hjälp av WHO:s statistik funnit att epidemien är mycket ojämnt fördelad i landet.

Sveriges Radios globala hälsokorrespondent har mött personer som flyr epidemien och kriget.

– Min kusin och en brorson dog i kolerautbrottet, berättar Omar Moussa Mohamed från den jemenitiska kuststaden Mocka.

Deras område var hårt drabbat av koleran. Men för tre veckor sedan lyckades han fly med sina sju barn och fru över havet bort från kriget och den humanitära katastrofen till det fattiga grannlandet Djibouti vid Afrikas horn.

Nu bor familjen i ett flyktingläger här i staden Obock, men hoppas kunna ta sig vidare till ett säkert land.

– Kanske Sverige, säger Omar Moussa Mohamed förhoppningsfullt.

Inte sedan andra världskriget har det skett ett så stort kolerautbrott som det i Jemen. Hittills är långt fler än 800 000 människor drabbade och har lett till över 2000 dödsfall.

De vattniga diarréerna kan döda en människa på några timmar, men med vätskeersättning och dropp och ibland antibiotika klarar sig nästan alla om de får vård i tid.

Problemet är att det två och ett halvt år långa inbördeskriget mellan houthirebellerna och den Saudistödda koalitionen med regeringstrupperna skadat hälften av landets sjukhus så att de är obrukbara.

Det har begåtts brott mot internationell humanitär rätt från båda sidor hävdar Human Rights Watch i en rapport.

Men brittiska forskare inom global hälsa har med hjälp av statistik från Världshälsoorganisationen WHO detaljstuderat hur koleraepidemin är fördelad. De har funnit att risken att få kolera är 70 procent högre i de houthikontrollerade områdena i norr och risken att dö av kolera är 40 procent högre där än i den regeringsstyrda södra delen av landet.

Orsaken, enligt artikeln i medicintidskriften the Lancet, är den saudiledda koalitionens krigstaktik.

– Den saudiledda koalitionen som slåss mot houthirebellerna har verkligen krossat de områdena med bomber och infört en blockad som lett till en humanitär katastrof. Så det är en politiskt orsakad epidemi snarare än bara en biprodukt av kriget, hävdar globalhälsoforskaren Jonathan Kennedy från Queen Mary University i London.

Referens: Kennedy J. et al, The political determinants of the cholera outbreak in Yemen, Lancet, vol 5, Oct 2017, http://dx.doi.org/10.1016/S2214-109X(17)30332-7

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".