Spelar saxofon på operationsbordet
Dan Fabbio spelar under operationen för att hjälpa forskare hitta musikaliteten i hjärnan. Foto: Jeffrey Mead/University of Rochester

Han spelar saxofon på operationsbordet med hjärnan blottad

8:50 min

Tänk att du är musiker eller musiklärare och musiken är ditt liv. Så upptäcks en tumör på ett ställe i hjärnan där också den högre musikaliska förmågan sitter. När tumören ska opereras bort riskerar också musikaliteten försvinna. Precis det här var den amerikanske läraren och saxofonisten Dan Fabbio med om.

Men han hade turen att hamna i ett forskningsprojekt, som går ut på att i förväg väldigt noga kartlägga hjärnan på ett individuellt och skräddarsytt sätt. Det gör att kirurgen sedan under operationen ska ha bättre möjligheter att rädda de viktigaste områdena.

Det handlade alltså om att först kartlägga hjärnan ordentligt i magnetkamera, inför operationen. Dan fick göra tester som hade med hans musikalitet att göra samtidigt som han låg i magnetkameran. Då kunde de se vilka hjärnområden som aktiverades.

Brad Mahon, professor i kognitiv neurovetenskap vid University of Rochester och en av de läkare som tog sig an Dan Fabbio.

Lyssna på ett längre inslag i ljudklippet ovan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".