En leende blond tjej blundar och får öronmassage.
Mänsklig beröring av någon man gillar ger bäst resultat. Foto: ALBERTO PELLASCHIAR/TTBild

Beröring minskar känsla av utanförskap

Känner du dig socialt utstött? Då räcker faktiskt en försiktig beröring med en mjuk borste för att minska din känsla av utanförskap.

I en tid när mänsklig interaktion blir allt mer digital och visuell är det lätt att glömma hur viktig beröringen faktiskt är för vårt välbefinnande. 

I en ny studie i Scientific Reports har forskarna använt en mjuk borste på ett antal försökspersoner för att göra beröringen så objektiv som möjligt. De ville separera känslorna för den som rör dig och själva beröringen.

Deras resultat visar hur viktig beröring är för att få utstötta människor att må bättre, alltså även om den görs utan mänsklig inblandning.

Men om det inte spelar någon roll om man använder en borste uppstår frågan om man lika gärna kan ersätta vårdpersonal med robotar? Nej, säger Irene Perini, förste forskningsingenjör, som forskat på hur hjärnan påverkas av beröring.

– Det spelar verkligen roll om det är en person som är nära dig eller en person som du inte gillar, säger hon.

Hon menar att det alltid är en interaktion mellan känslan som går mellan nerver till hjärna, som denna studie tar fasta på, samt hjärnans känsla för den som rör dig som sedan går tillbaka ut i nerverna igen.

Forskningen visar objektivt hur viktig beröring är. Men dina känslor för personen som rör dig spelar också alltid in, säger hon.

Referens: von Mohr et al. The soothing function of touch: affective touch reduces feelings of social exclusion. Scientific Reports 7, Article number: 13516. Oktober 18, 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista