En näbbmus på nära håll stående på grön mossa.
I studien fångades tolv näbbmöss in för att röntgas. Foto: Karol Zub

Näbbmusens kranium krymper under vintern

Många djur anpassar sina kroppar beroende på årstid. Men nu har tyska forskare kunnat visa en anpassning hos näbbmöss som inte är så vanlig, nämligen att förändra sitt eget skelett.

Att djur förändrar sin kropp beroende på årstid är något man känt till länge.  Då handlar det ofta om fysiologiska förändringar i exempelvis ett organ eller i ämnesomsättningen.

Men nu har forskare på Max Planck-institutet kunnat visa förändringar i något så fast och stabilt som skelettet.

Det är den vanliga näbbmusen som forskarna studerat. Genom att fånga in och röntga tolv möss har forskarna kunnat se att deras kranium förändras beroende på säsong. Exempelvis såg de att huvudet under vintern kunde minska med upp till 20 procent. 

Hur detta är möjligt och varför näbbmusen gör denna anpassning kan forskarna idag inte svara på. Upptäckten öppnar därför upp för flera nya studier.

Referens: Lázaro et al., "Profound reversible seasonal changes of individual skull size in a mammal", publicerad i Current Biology Magazine den 23 oktober 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".