En palm bland flera palmer som gått av på mitten. Torrt ökenlandskap med blå himmel och moln i bakgrunden. Foto: Vidar Ruud / TT
Det finns ingen tid att vänta, säger miljöminister Isabella Löwin och nämner orkaner och extremtorka, som exempelvis här i Spanien. Foto: Vidar Ruud / TT

Malmö centrum för världens klimatforskare

1:58 min

I veckan sammanträder ett hundratal klimatforskare från hela världen i Malmö. Det är FN:s klimatpanel IPCC som samlat forskarna till ett så kallat författarmöte för att börja utforma 1,5-gradersmålet.

– Det är ett väldigt omfattande arbete. Man har hittills gått igenom flera tusen forskningsartiklar. Man har tagit del av väldigt många synpunkter, som författarna som handgripligen arbetar med rapporten, bearbetar och går igenom, säger Markku Rummukainen, svensk "kontaktpunkt" för IPCC.

Hur framgångsrikt är arbetet då?

– Arbetet pågår, man har haft ett första utkast som varit ute på granskning. De fortsätter arbeta med att ta fram nästa utkast. Och det kommer hålla författarna upptagna de nästkommande dagarna och kvällarna möjligen även nätterna.

De slutsatser man kommer fram till med tiden, kommer de vara svåra att svälja för världens regeringar?

– Jag tror inte man kommer ifrågasätta slutsatserna som ändå sammanfattar kunskapsläget. Sedan är det givetvis en förhandling och beslutsfattande politik på vad man kommer göra sedan med de slutsatserna nationellt och internationellt.

Det här författarmötet i Malmö är det tredje av fyra och rapporten som utreder vad som krävs för att nå 1,5 gradersmålet och vad en sådan uppvärmning innebär ska vara klar i oktober 2018.

Thelma Krug, en av IPCC:s vice ordföranden, säger att klimatpanelen har en viktig roll att spela.

– IPCC är den ledande auktoriteten, säger Thelma Krug.

Sverige har gått in med tre extra miljoner i bidrag till IPCC för att bidra till att fylla hålen efter USA:s indragna finansiering.

– Att mötet hålls i Sverige beror på att vi har bjudit in till det här mötet och vi ser ju väldigt viktigt att vi stödjer IPCC:s arbete för att få fram den här rapporten. Det är kanske den viktigaste rapporten någonsin för mänskligheten, säger klimatminister Isabella Löwin som var på plats vid starten i Malmö igår.

 – Vi ser ju idag hur naturkatastrofer drabbar världen hela tiden. Det är orkaner, extrem torka och svält som det leder till och det finns ingen tid att vänta, fortsätter hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista