annons klassisk musik och vetandets värld=interplay
Sveriges Radio
INTERPLAY

Vetenskapsradion och Berwaldhallen i nytt samarbete

7:03 min

Vetenskapsradion och Berwaldhallen går in i ett samarbete kring seminarieserien Interplay. Flera välkända forskare, som Johan Rockström, Fredrik Ullén och Nina Wormbs är redan bokade för samtalen som kretsar i gränslandet mellan vetenskap och konst.

Sedan några år har seminarieserien Interplay funnits i Sveriges Radios konserthus, Berwaldhallen. Samtalen har kretsat kring vetenskap och konst och hur de samverkar på på olika sätt, och följs alltid av en konsert med Sveriges Radios Symfoniorkester.

Nytt för säsongen 2017-18 är att Vetenskapsradion i Sveriges Radio P1 producerar seminarierna, som alla har koppling till den efterföljande konserten. Ett koncentrat av scensamtalet sänds dagen efter som ett avsnitt av Vetandets värld i P1.

Till samtalen har redan ett flertal välkända forskare bjudits in, som Johan Rockström och Nina Wormbs.

– Det är en ”perfect match”, Vetenskapsradion med sitt Vetandets värld är just den djupa källa till ny kunskap och nya kopplingar som vi har velat att Interplay också skulle vara. Nu får vi hjälp av landets bästa vetenskapsredaktion, säger Helena Wessman, konserthuschef i Berwaldhallen.

– Det har varit en väldigt rolig och spännande process att fundera kring vilka av verken i Berwaldhallens säsong som vi kan ta avstamp i för ett vetenskapligt samtal. När Beethovens ”pastoralsymfoni” spelas kommer samtalet handla om hur naturen förvandlats av klimatförändring och antropocen, människans tidsålder, och om det ens vore möjligt att skriva symfonin idag, säger Ulrika Björkstén, chef för Vetenskapsradion.

Det första Interplaysamtalet äger rum den 26:e oktober kl 17.30 med fri entré och har rubriken ”INTERPLAY - OM MUSIK, BILD OCH SKAPANDE”. Medverkande är tonsättaren Britta Byström och Fredrik Ullén, pianist och hjärnforskare.
Alla Interplaytillfällen finns presenterade här

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista