Nya framsteg för genkniven – blir skarpare

1:44 min

Förmågan att förändra gener har förbättrats med rasande fart med hjälp av Crispr/Cas9-tekniken som kan beskrivas som en genkniv. Och nu har forskare i två olika studier utvecklat metoden ytterligare – och framstegen är stora.

– Jag skulle säga att man kommit väldigt långt jämfört med de andra artiklarna som varit mer teoretiska. Här har vi väldigt välutvecklade verktyg. De har lagt ner mycket tid på att optimera och effektivisera, menar Magnus Lundgren, forskare på institutionen för cell och molekylärbiologi i Uppsala.

Två olika forskarlag ligger bakom de nya utvecklingarna av Crispr-tekniken som publiceras i tidsskrifterna Science och Nature. Gemensamt är att båda angriper mer specifika delar av generna och med en högre effektivitet än tidigare.

Skillnaden är att den ena tekniken syftar på att förändrar dna medan den andra förändrar rna, som är en aktivt arbetande kopia av dna. Och att förändra den i stället för dna:t har sina fördelar. 

– Det kan vara kontroversiellt att ändra i dna-molekylen, alltså ändra generna, och här ändrar man en arbetskopia. Man behöver alltså inte göra en permanent genetisk förändring i arvsmassan, säger Magnus Lundgren.

En tillfällig förändring i hur generna används skulle därför kunna öppna för tidsbegränsade behandlingar av sjukdomar som exempelvis psoriasis. Det kan då liknas vid en medicin som tas till dess man är frisk i stället för att ändra arvsmassan.

Men hittills har man bara testat de nya teknikerna på odlade människoceller. Nästa utmaning blir att lista ut hur man på ett bra sätt ska kunna få in de här Crispr-verktygen i kroppen.

Referenser: 

Cox et al., RNA editing with CRISPR-Cas13, publicerad 25 oktober 2017 i Science, doi:10.1126/science.aaq0180

Gaudelli et al, Programmable base editing of A-T to G-C in genomic DNA without DNA cleavage, publicerad 25 oktober 2017 i Nature, doi:10.1038/nature24644

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista