Vulkanutbrott kan ha följts av revolter i Egypten

2:08 min

Vulkanutbrott på norra halvklotet kan ha givit upphov till oro och revolt i det gamla Egypten. Det visar en studie i Nature Communications.

Partiklar från vulkaner kan minska solinstrålningen och sänka medeltemperaturen på norra halvklotet.

En lägre temperatur kan i sin tur leda till att den afrikanska monsunen blir svagare vilket får till följd att det blir mindre nederbörd över det etiopiska höglandet.

Eftersom det är därifrån Nilen får sitt vatten har minskade flöden fått allvarliga konsekvenser för det egyptiska samhället, som var helt beroende av den stora floden för sitt jordbruk under århundradena före Kristus.

Från isborrkärnor i Grönland och Antarktis har forskare kunnat utläsa när vulkanutbrott skett. I bevarade papyrusdokument har de sedan kunna läsa om hur Nilens vattenflöde minskat och hur låga vattenstånd lett till minskade skördar, sämre ekonomi och social oro.

– Kunskapen om historiska klimatförändringar har ökat explosionsartat de senaste 10-15 åren, säger Fredrik Charpentier Ljungqvist som är historiker och klimatforskare på Stockholms universitet.

Referens: Ludlow et al. "Volcanic suppression of Nile summer flooding triggers revolt and constrains interstate conflict in ancient Egypt". Nature Communications, oktober 2017. Doi:10.1038/s41467-017-00957-y.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista