En byggarbetare på en färgglad byggställning.
Jobb direkt och stöd under tiden är effektivare för att undvika nya psykoser. Foto: Hasse Holmberg / TT

Jobb gör psykossjuka friskare

1:30 min

Nu bör psykosvården i Sverige förändras, menar Socialstyrelsen. Forskning visar till exempel att en person som drabbats av psykos mår bättre av att få jobb direkt, i stället för att vårdas och sen kanske pröva att jobba.

– Magin i detta handlar egentligen om att utgå från individens egna mål om arbete, och önskan om vad man vill göra och hur mycket man klarar av, säger Ulrika Bejerholm som är professor psykiatrisk hälso och sjukvårdsforskning vid Lunds universitet och som varit med och tagit fram förslaget till nya riktlinjer för psykosvård i Sverige.

Hon menar att det handlar mycket om att bygga fram de resurser och önskemål som individen har.

Psykos innebär att en person kan höra röster som inte finns eller få vanföreställningar och känna sig förföljd. Om psykoserna återkommer får personen ofta diagnosen schizofreni.

Forskning visar att det är mer effektivt att utgå från en persons vilja att jobba, i  stället för att vårda personen tills den mår bättre och först då låta den börja testa om det går att jobba.

Internationellt är metoden välprövad och kallas IPS, individual placement and support, individanpassat stöd till arbete. I Sverige har den testats ett 30-tal kommuner.

Socialstyrelsen konstaterade i veckan i sina nya riktlinjer för vård och stöd vid schizofreni och schizofreniliknande symptom att metoden leder till att 40 procent fler är i jobb, jämfört med det gamla synsättet.

Arbetsspecialister finns med som stöd utanför eller på arbetet, och hittar arbetsgivare som vill anställa. Trots att en person haft en så svår upplevelse som en psykos fungerar det med jobb, enligt professor Ulrika Bejerholm.

– Låt oss säga att man kan ha funderingar som inte andra alltid kan märka eller se, och att man kan få gå undan ett tag eller också att man kanske begränsar sin arbetstid så att man hinner återhämta sig och inte upplever de här symptomen på arbetsplatsen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista