tecken och ord som är lite förvridna på en datorskärm
Exempel på ett captcha, alltså ett datorfilter. Foto: James Spurlock/Flickr/CC BY 2.0

Forskare knäcker robotfiltren på nätet

Är du en robot eller en människa? För att ta reda på det använder många sidor på nätet captcha, alltså robotfilter. Men nu har forskare skapat ett program som ganska enkelt knäcker textbaserade filter.

Captcha är ett text, bild eller ljudbaserat test som människor kan tolka, men där datorprogram ska gå bet. Tanken med testet är att stoppa robotar att ta sig in på nätsidor som endast är avsedda för människor. 

Men i en artikel i Science visar nu en internationell forskargrupp att de skapat ett program som med ganska lite träning kan överlista ett textbaserat captcha.

Fredrik Blix forskar om cybersäkerhet på Stockholms universitet. I en kommentar till Vetenskapsradion säger han att forskningen visar att det blir allt svårare för datorer att avgöra om användaren är en människa eller en robot.

– Vi förmodligen kommer bli tvungna att vänja oss vid alltmer avancerade robotfilter, som till slut ersätts med biometriska lösningar, till exempel fingeravtryck och ansiktsigenkänning, säger han.

Referens: George et al. "A generative vision model that trains with high data efficiency and breaks text-based CAPTCHAs". Science, oktober 2017. Doi:10.1126/science.aag2612.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".