En vit liten rund byggnad i förgrunden med soluppgång framför.
1 av 3
Pan-STARRS1 observatoriet på Maui öppnas vid solnedgången och börjar kartlägga himlen. Foto: Rob Ratkowski
En suddigt ljuskägla med lång lysande svans.
2 av 3
En annan komet, Ison, kunde ses för några år sedan. Foto: NASA/TT
En vitt diagram över kometens omloppsbana.
3 av 3
Den streckade linjen är kometen C/2017 U1s bana. Foto: Brooks Bays / SOEST Publication Services / UH Institute for Astronomy

Vi kan ha fått besök av första kometen från annat solsystem

Kanske har vi för första gången någonsin observerat en komet från ett annat solsystem.

En komet som just nu är på väg bort från jorden, har gjort forskarna intresserade. Det skriver New Scientist.

För tio dagar sedan upptäcktes kometen, som kallas C/2017 U1, med ett teleskop på Hawaii. Sedan dess har en mängd andra observerat att den inte kretsar vare sig runt solen eller våra andra planeter.

– Det här är den mest extrema omloppsbana jag någonsin har sett, säger Davide Farnocchia, på Nasas Center for near-earth object studies (CNEOS) i Pasadena, Kalifornien. Den åker extremt snabbt och på en sådan kurs att vi med säkerhet kan säga att den är på väg ut ur solsystemet utan att komma tillbaka.

Att den kommer väldigt långt bortifrån är alltså säkert enligt forskarna, men för att vara helt säker på om den kommer från ett annat solsystem behövs mer data.

Att det är svårt att säga dess ursprung är ett problem med kometer. Det är helt enkelt komplicerat att mäta dem med exakthet. Men under de kommande veckorna då den fortsätter att vara synlig, hoppas forskarna få svar.

– Vi har väntat på den här dagen i årtionden, säger Paul Chodas. Det har länge spekulerats i att asteroider eller kometer som rör sig mellan stjärnor existerar, och att de ibland åker igenom vårt solsystem. Men detta är första gången vi ser det. Än så länge tyder allt på att det är ett interstellärt objekt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista