Stamceller får liv i serieform

1:31 min

Möt seriefiguren Jojo – en hudcell som drömmer om ett annat liv. Det här ingår i en satsning för att berätta om vetenskap i serieform.

Kan en hudcell bli en nervcell? Ni som brukar lyssna på Vetenskapsradion vet att det här är något som stamcellsforskare har visat i laboratorier de senaste åren, med målet att ersätta skadade hjärnceller hos sjuka människor.

Men för att fler ska hänga med på det här – och andra forskningsområden – gör nu Europeiska vetenskapsrådet, ERC, en stor satsning på tecknade serier.

Stamcellsforskaren Malin Parmar i Lund är en av dem som fått vara med och ge vetenskapligt underlag till en serie som heter En cells liv.

– Det är viktigt att nå ut med forskning till samhället. Tanken nu är att nå en ny annorlunda målgrupp, säger Marie Parmar.

I ljudrubriken hör du Malin Parmar berätta mer om hudcellen Jojo som drömmer om att bli en nervcell- och varför det är viktigt att berätta om stamceller och utvecklingen inom det här området.

Vill du se serien: Följ länk

Mer om vad den här tekniken kan göra för nytta kan du höra i vårt Veckomagasin idag klockan 14.03

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista