Bild på fiskar i havet vid en korall
Foto: Gustav Sjöholm/TT

Dykare världen över kartlägger haven

Nu vet vi mer om hur klimatförändringar kan påverka livet under ytan. Australiensiska forskare har nämligen analyserat enkäter som dykare över hela världen fyllt i.

I en studie publicerad i Science Advances har australiensiska forskare analyserat medborgarinsamlat material över livet i haven.

Med hjälp av de enkäter som dykare från hela världen tagit fram har forskarna kunnat förutspå vissa konsekvenser av att haven bli varmare.

Bland annat tror man att fiskar från varma vatten kommer röra sig från ekvatorn mer norr ut. Och det skulle kunna minska mångfalden hos ryggradslösa djur som krabbor och hummer i de nordligare haven. 

Men havens framtid är inte helt lätta att förutspå. Exempelvis är det avgörande vilka arter det är som flyttar först till dem nya miljöerna och vilken placering i näringskedjan de får där.

Referens: Edgar et al., Abundance and local-scale processes contribute to multiphyla gradients in global marine diversity.Sci.Adv.2017;3: e1700419

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista