Tre kalvar i en ladugård.
Foto: Erland Vinberg / TT

Kalvstudie kan leda till nya läkemedel mot lunginflammation

I en ny studie från Sveriges lantbruksuniversitet har kartlagts hur kalvar reagerar på RS-virus. Det skulle kunna leda till nya läkemedel mot lunginflammation hos både kalvar och spädbarn.

Forskarna på SLU har kartlagt vad som sker i kalvars lungor när de infekteras av RS-virus. Viruset orsakar lunginflammation hos både kor och människor trots att vi drabbas av olika stammar av viruset. 

I studien såg forskarna att produktionen av ämnen, som just i lungan har en läkande effekt, verkar hämmas av de antiinflammatoriska mediciner som används idag.

Kalvar med lungskador växer sämre och allvarliga infektioner hos spädbarn kan leda till barnastma. 

Därför vill man nu ta fram nya läkemedel som inte är antiinflammatoriska för att lindra sjukdomsförloppet hos både barn och kalvar. 

Referens: Hägglund S. et al., Proteome analysis of bronchoalveolar lavage from calves infected with bovine respiratory syncytial virus - Insights in pathogenesis and perspectives for new treatments. 2017. PLOS ONE 12(10): e0186594. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0186594

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".