´porträttbild macchiarini
Kirurgen Paolo Macchiarini. Foto: Lorenzo Galassi

Förskönande och vilseledande – Macchiarini skyldig för forskningsfusk

2:02 min

Den centrala etikprövningsnämnden har slagit fast att Paolo Macchiarini och hans medförfattare gjort sig skyldiga till flera fall av forskningsfusk.

Den externa utredaren Bengt Gerdins slutsatser från 2015 som kom fram till att resultaten var förskönade och vilseledande stämmer, skriver etikprövningsnämndens expertgrupp i sitt yttrande. 

– Ett helt väntat och helt nyktert beslut, säger Bengt Gerdin. 

Nu är det upp till Karolinska institutets nya ledning att besluta om de ska följa Centrala etikprövningsnämnden yttrande och besluta om att det var forskningsfusk i sex vetenskapliga artiklar.

Enligt utredningen beskrevs operationerna och patienternas tillstånd i alldeles för positiva ordalag. Dessutom undanhölls viktig information om allvarligt komplikationer.

Expertgruppen anser också att samtliga artikelförfattare är skyldiga, även visselblåsarna och andra forskare som i efterhand bett om att få sina namn borttagna från artiklarna. De blir däremot skyldiga i olika hög grad. 

Paolo Macchiarini, som var forskningsledare och huvudförfattare, och andra med framträdande roll i forskningen är mer skyldiga än andra. 

– Det går inte att avsäga sig ett ansvar i efterhand. Det är som att skriva på en borgen, säger Bengt Gerdin.

Men att visselblåsarna reagerade så tidigt och slog larm tycker både etiknämnden och Gerdin att KI måste ta hänsyn till i sitt beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista