kollage pizza och råtta
1 av 2
Vitfotad hjortråtta med sikte på pizza. Foto: Foto: TT och Charles Homler/ Wikimedia CC BY-SA 3.0
Biologen Jason Munshi-South letar efter vitfotade hjortråttor under i sten i Central Park i New York.
2 av 2
Biologen Jason Munshi-South visar var de vitfotade hjortråttorna trivs. Foto: Sara Sällström, Sveriges Radio

Skräpmaten skapar en ny sorts stadsdjur

2:28 min

I New York pekar ny forskning på att en liten musliknande gnagare har börjat anpassa sig till en annorlunda diet än sina artfränder på landet.

Det är inte bara vi människor som kan bli sugna på pizza eller hamburgare till middag.

I New York pekar ny forskning på att en liten gnagare, med det svenska namnet vitfotad hjortråtta, håller på att anpassa sig till att äta en helt annan diet än hjortråttorna utanför stan.

Förändringarna syntes i de genetiska analyser som gjordes. Och det här är bara ett exempel på hur biologer alltmer börjar fråga sig hur stadsmiljön påverkar evolutionen hos olika arter.

Det berättar biologen Jason Munshi-South som studerar de musliknande hjortråttorna i Central Park mitt i New York.

Han visar ett par ställen där han tror att mössen trivs. Det är ett par stenar där den ena lutar lite över marken.

– Här tycker de om att springa i skydd av stenen, säger han.

Vid den andra stenen syns ett litet hål där de skulle kunna gömma sig. Men att få se en är svårt eftersom de mest är aktiva på natten.

Hos dem som Jason Munshi-South har fångat i fällor har han upptäckt intressanta genetiska förändringar jämfört med hjortråttorna som bor på landet.

– Det är möjligt att de äter en del mänskliga matrester, säger han.

Det kan till exempel vara smulor av skräpmat från parkbesökare.

Den teorin bygger han på upptäckten av förändringar i gener som har med ämnesomsättningen att göra.

Men det är inte bara pizza och hamburgare som kan ligga bakom det här. På menyn i staden finns framför allt också andra växter och insekter än på landet.

Och förmågan att bryta ner stads-maten skulle kunna påverka överlevnaden och fortplantningen hos de vitfotade hjortråttorna. Det vill han forska vidare på nu.

Jason Munshi-South säger också att fenomenet med evolution i staden nu har börjat intressera allt fler biologer. Till exempel kan det hjälpa oss att designa städer med bättre överlevnads-chanser för djur och växter.

I veckans nummer av tidskriften Science skriver han att han skulle vilja se mer samarbete mellan biologer runtom i världen som forskar om evolution i städer.

– Så att vi kan förstå om det sker på samma sätt i olika delar av världen.

Referenser:

Marc T. J. Johnson och Jason Munshi-South. Evolution of life in urban environments. Science 2 november 2017. DOI: 10.1126/science.aam8327

Stephen E. Harris och Jason Munshi-South. Signatures of positive selection and local adaptation to urbanization in white-footed mice (Peromyscus leucopus). Molecular Ecology 26 oktober 2017. DOI:10.1111/mec.14369

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista