enormt radioteleskop,
Hyllat superteleskop i Kina. Teleskopet ska spana efter både signaler från galaxer och utomjordiskt liv. Foto: AP/TT

Restriktioner slår mot forskning i Kina

2:04 min

Kinesisk forskning får delvis stora ekonomiska bidrag, men begränsas också av censur. Naturvetenskaplig forskning uppmuntras, men historia och samhällsvetenskap drabbas av allt fler restriktioner.

I sitt tal till partikongressen i förra veckan hyllade Kinas högsta ledare Xi Jinping det nya kinesiska jätteteleskopet Himmelsögat och den senaste djuphavsfarkosten. Men inom till exempel historieforskning märks en minskande tolerans för resultat som kan motsäga kommunistpartiet.

– Utbildning ska främja arvtagare till det socialistiska uppdraget och inte passiva åskådare eller opposition, sade Kinas högsta ledare Xi Jinping när han tog emot en delegation av ledare för framträdande utländska teknikföretag, som Apples Tim Cook och Facebooks Mark Zuckerberg i Peking i måndags.

Ämnen som partiet vill lyfta fram har lätt att få forskningsmedel, till exempel Xi Jinpings internationella satsning på handel och infrastruktur som kallas den nya Sidenvägen.

Till ämnen som det blivit svårare att forska om på universiteten hör historiska händelser som framställer kommunistpartiet i dålig dager, som till exempel den stora svälten under 1950-talet.

Forskaren Hong Zhenkuai säger att det här påverkar vad studenter väljer att skriva om.

– Väljer man ett känsligt ämne för sin uppsats så kanske man inte får sin examen och tvingas till samtal med en chef, så de ämnena väljs bort, säger historikern Hong Zhenkuai, som numera verkar utanför universitetsvärlden som fri skribent.

Medan naturvetenskaplig forskning uppmuntras och anses okomplicerad drabbas humanioraforskning, som till exempel historia och samhällsvetenskap, av som tycks bli allt fler politiska restriktioner i Kina.

Officiella arkiv och samlingar som var öppna för forskare under 1980-talet är till exempel stängda idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista