hålrummet syns som ett litet moln snett till höger om pyramidens mitt
1 av 3
Här, snett ovanför korridoren, det så kallade stora galleriet, tror forskarna att hålrummet är beläget inuti pyramiden. Foto: ScanPyramids mission
Forskare fixar med teleskopet, stenpyramden i bakgrunden
2 av 3
Forskarna med myonteleskopet uppställt framför pyramiden Foto: ScanPyramids mission
Teleskopet inne i pyramiden, på en cirka två meter hög ställning
3 av 3
Del av myonteleskopet inuti pyramiden, där forskarna tror sig hittat ett hålrum. Foto: ScanPyramids mission

Hemligt hålrum kan ha upptäckts i Cheopspyramiden

2:02 min

Forskare säger sig nu ha hittat ett stort rum i Cheopspyramiden vid Gizaplatån i Kairo. Det har man gjort genom att skanna byggnaden.

Forskare har skannat Egyptens största pyramid med myoner, en slags elementarpartiklar som går genom sten och som med ganska stor exakthet kan upptäcka olika avvikelser i byggnaden.

Forskarna menar att hålrummet är ungefär 30 meter långt och ligger precis ovanför en slags korridor som leder mot Cheops gravkammare.

– Det är jätteintressant att man kan använda teknologi på det här sättet. En rolig parallell är att vi tidigare lindade upp mumier och nu skickar dem genom en skanner – utan att förstöra mumien, säger Anne Landborg, egyptolog på Uppsala universitet.

Varför det skulle finnas ett rum där – och vad det kan innehålla – är nu frågan som forskare över världen vill ha svar på.

– Som lite luttrad av många olika undersökningar har jag väl inte jättestora förhoppningar. Det är jätteintressant om det finns ett tomrum, men jag är inte övertygad om att de kommer hitta så mycket där, säger Anne Landborg.

Cheopspyramiden räknas till ett av världens sju underverk. Projektet att skanna pyramiden är ett internationellt samarbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".