kärnkraftverk
UNEP säger nej till pengar från kärnkraftsindustrin. Foto: IAEA/ Flickr/ CC BY-SA 2.0

FN-möte nobbar pengar från kärnkraftsindustrin

1:53 min

FN:s miljöprogram, UNEP, vägrar ta emot pengar från kärnkraftsindustrin för ett möte om hållbar innovation. Däremot finns bilföretag och transportföretag med som sponsorer.

Under klimatmötet i Bonn i Tyskland som ska pågå i två veckor arrangeras massor av kringaktiviteter. Föredrag, debatter och utställningar är en minst lika viktig del av mötet som de politiska förhandlingarna.

En av de största är en två dagars konferens om hållbar innovation som FN:s miljöprogram UNEP håller i tillsammans med Climate network.

Konferensen fokuserar på företags arbete för att få ner utsläppen av koldioxid och sponsras av en rad bolag. Men kärnkraftsindustrins intresseorganisation, World nuclear association, som gärna ville vara med fick blankt nej.

Däremot finns företag som BMW och transportföretaget DHL med som huvudsponsorer, företag som använder sig av stora mängder fossila bränslen. Även det danska energibolaget Dong, som driver flera kolkraftverk sponsrar konferensen.

– Vi prioriterar den förnybara revolutionen, som vindkraft och solenergi och de bolag som ställer om från fossila bränslen. Vårt samarbete med kärnkraftsbranschen är begränsat, säger en talesperson för FN:s miljöprogram UNEP  till tidningen the Australian.

Beslutet får kritik, inte minst för att fossilfri produktion med kärnkraft ses som en viktig del för att möta klimatförändringarna av FN:s klimatpanel IPCC.

Till exempel är organisationen Energy for humanity kritisk till UNEP:s beslut, och säger att genom att utesluta vissa branscher har UNEP visat på en farlig ideologisk agenda som undergräver deras egen trovärdighet.

Även om kärnkraften i nuläget dras med ekonomiska problem kan den vara nödvändig för att nå de globala klimatmålen, menar organisationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista