Mammutbete sticker ut ur en jordvägg vid vatten
Kanske är det en mammuthane som fastnat när den lämnat gruppen? Foto: Love Dalén

Mammutar kan ha levt som dagens elefanter

De flesta mammutfossil som hittas idag från är hanar. Forskare tror därför att mammutar kan ha levt i matriarkala grupper, som dagens elefanter.

Ni kanske hört skämtet om varför mammutarna dog ut? För att det inte fanns några papputar. Men bland mammutfossil som hittas idag visar sig majoriteten vara hanar.

Forskare vid bland annat Naturhistoriska riksmuseet och Stockholms universitet har könsbestämt 98 mammutfossil, och ungefär sju av tio är hanar.

Forskarna menar att det kan bero på att mammutar levde i matriarkala grupper, som dagens elefanter. Det kan betyda att hanarna lämnade gruppen när de blivit könsmogna.

På egen hand och med lite erfarenhet kan de ensamma mammutarna lättare hamnat i naturfällor som hål, lera och vatten. Och det skulle kunna förklara varför hanar oftare bevarats till idag. 

Vidare forskning skulle kunna stärka studiens tanke om matriarkala grupper. Till exempel skulle det förväntas vara en jämnare könsfördelning bland fossiler från andra djur samtida med mammutarna. Om en art kan konstateras ha levt i odelad grupp eller solitärt skulle en jämnare fördelning av kön förväntas ses bland dessa fossil. 

Annan forskning skulle kunna titta på mammutarnas tänder för att se hur gamla de var när de dog. Om mammutar levde i grupper med honor och icke könsmogna förväntas en jämnare fördelning av kön bland fossil från icke könsmogna mammutar. 

Referens: Patrícia Pečnerová et al, Genome-Based Sexing Provides Clues about Behavior and Social Structure in the Woolly Mammoth. Current Biology, 3 november 2017. doi.org/10.1016/j.cub.2017.09.064

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista