Benjamin Kear är intendent vid Evolutionsmuseet i Uppsala och här står han framför en monter med ett stort dinosauriefossil
Benjamin Kear framför fossilet från Euhelops zdanskyi, en ödlehöftad dinosaureie. Foto: Sara Sällström, Sveriges Radio

Grenarna på dinosauriernas släktträd sitter inte riktigt fast

1:29 min

I tidskriften Nature har en debatt om dinosauriernas släktträd blossat upp. Det efter en studie ritat om dinosauriernas släktträd.

Vetenskapsradion berättade i mars om en studie som analyserat en stor mängd utseendekaraktärer från fossil, och i sitt resultat ritat om dinosauriernas släktträd. 

I grund och botten handlar det om två stora grupper av dinosaurier. De med fågelliknande bäcken och de med ödleliknande bäcken.

I över hundra år har de köttätande dinosaurierna, som dagens fåglar härstammar ifrån, kategoriserats i gruppen med ödleliknande bäcken.

Men studien från i mars satte dessa rovdinosaurier i den andra gruppen – den med fågelbäcken.

Ett antal forskare har nu gått igenom data från studien och menar att modellen med det gamla släktträdet fortfarande håller. Samtidigt menar både de och forskargruppen från studien i mars att bevisläget är svagt för det gamla släktträdet.

Dessutom skriver båda forskarlag att det inte finns någon statistiskt signifikant skillnad mellan de båda modellerna. 

 – Vetenskap handlar inte om att finna svar, utan att skapa frågor. Att allt förändras hela tiden är det som gör det kul! säger Benjamin Kear, intendent på Evolutionsmuseet i Uppsala. 

Referens: Max Langer et al. Untangling the dinosaur family tree. Nature, 1 november 2017. doi:10.1038/nature21700

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista