Vaccinspruta
Massvaccinering mot svinfluensa. Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Stora oklarheter i eventuellt samband mellan vaccin och narkolepsi

4:06 min
Stora frågetecken råder fortfarande kring de siffror som redovisats om samband mellan vaccinering mot svininfluensa och den sällsynta sjukdomen Narkolepsi med bland annat dagliga påtvingade sömnattacker. Analyserna av fallen i Finland respektive Sverige är än så länge preliminära, men pekar i viss mån åt olika håll.

Det har konstaterats en viss ökning av antalet fall i Sverige, Finland och Island och misstankar har väckts om att det skulle finnas ett samband med fjolårets massvaccination mot svininfluensa.

Men de analyser som hittills gjorts pekar i viss mån i olika riktningar. I Finland kontaterar myndigheterna ett samband med vaccinationskampanjen, medan de svenska siffrorna pekar på att de flesta tycks ha insjuknat före vaccinationen.

Underlaget är mycket litet och osäkert.

En förklaring som nämnts till att det tycks ha drabbat enbart de tre nordiska llänederna är förekomsten av en speciell genvariant i dessa länder som skulle vara kopplad till förekomst av sjukdomen.

Användingen av det vaccinfabrikat som kommit till bruk under vaccinationskampanjen i Sverige och Finland har upphört. Det var en engångsföreteelse, och svininfluensa ingår numera som en ingrediens i vaccinet mot säsongsinfluensa. 

Vidare i programmet:

Meditation verkar kunna påverka hjärnan rent fysiskt - en studie visar att en viktig del av hjärnan tycks växa till i omfång efter långvarig meditation. Vår reporter Karin Gyllebklev begav sig till ett meditationscentrum för att utreda frågan närmare.

Svenska forskare har adopterat kromosom 19 för att studera de proteiner som den kodar för. Detta sker i ett stort internationellt samarbete under HUPOs paraply.

Och i alperna pågår intensiv glaciärsmältning som hotar de lägre liggande klassiska skidorterna med brist på snö bland annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista