palmer och strand
Paradisdokumenten visar hur förmögna personer ägnat sig åt avancerad skatteplanering och placerat kapital i skatteparadis som exempelvis Caymanöarna. Foto: AP/TT

Visselblåsares situation stärks efter avslöjanden om skatteflykt

Efter Panamadokumenten och Paradisläckan ska situationen för personer som slår larm om skatteflykt förbättras inom EU.

Just nu rasar debatten kring Paradisläckan där företag och rika personer världen har avslöjats syssla med avancerad skatteflykt.

Efter den liknande läckan av Panamadokumenten förra året, startade EU-parlamentet en egen utredning med syfte att förbättra EU-ländernas arbete med den här sortens skatteflykt.

Nu efter 1,5 år – och en mängd delstudier med forskare, politiker och sakkunniga – har EU-parlamentet nyligen kommit med några konkreta förslag. Ett av förslagen är att stärka situationen för visselblåsare, som slår larm om felaktigheter.

Visselblåsare behandlas nämligen mycket olika inom EU. Till exempel föreslås sanktioner för dem som försöker hindra dem.

Förhoppningen är nu att Paradisläckan ska göra att arbetet går snabbare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista