ko betar
När dinosaurierna dog ut blev starten för explosiv utveckling av däggdjur som övergick till att vara aktiva på dagen. Foto: Hans T Dahlskog/TT

Dinosauriernas död vände dygnet för däggdjur

1:20 min

Däggdjur som levde under dinosauriernas tid fick anpassa sig efter jättedjurens schema och vara aktiva på nätterna. Det hämmade deras utveckling, men när dinosaurierna dog ut fick evolutionen en skjuts.

Många av vår däggdjur är nuförtiden aktiva på dagen, men så har det inte alltid varit. Men när djuren började bli aktiva på dagen har inte stått helt klart, förrän nu.

Genom att sammanfatta all data som finns om över 2400 nu levande däggdjur, har forskarna på University College London, kunnat spåra det stora skiftet till strax efter att asteroiden, som ledde till dinosauriernas död, slog ner för 66 miljoner år sedan.

Däggdjuren ändrade då sitt beteende helt och hållet. När de nu slapp hotet från dinosaurierna ökade möjligheten att leta mat på större ytor.

När däggdjuren blev aktiva på dagen startade också en explosionsartad utveckling för både djuren och växterna på jorden.

– Plötsligt fick däggdjuren sin chans efter att ha hållit sig i skymundan för dinosaurierna. Evolutionen sätter igång i turboeffekt efter en massutdöende. För det finns helt enkelt utrymme för det, Vivi Vajda, professor i palentologi på naturhistoriska riksmuseet.

Referens: Maor et al., Temporal niche expansion in mammals from a nocturnal ancestor after dinosaur extinction, publicerad 6 noember 2017 i Nature Ecology & Evolution, https://doi.org/10.1038/s41559-017-0366-5

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista