Ett stort vitt ljus med röd rökliknande mönster runtomkring på svart rymdbotten.
Denna illustration visar dammet runt en exploderande supernova. Foto: M. Kornmesser/TTbild

Stjärnan som inte vill dö

3:12 min

En supernova som exploderar om och om igen och vägrar dö, förvånar astronomerna.

När massiva stjärnor som är många gånger större än vår egen sol får slut på bränsle så kan de explodera som en så kallad supernova. Då skiner dom som 100 miljoner solar i ungefär 100 dagar.

Men en ny supernova, kallad iPTF14hls, har lyst mer än 600 dagar vilket gör den till den mest långlivade supernova som man någonsin sett. Det verkar också som den exploderar gång på gång vilket gett den smeknamnet zombiestjärnan, stjärnan som aldrig vill dö.

De senaste åren har vi fått reda på ett antal olika konstiga supernovor. Anledningen till det är att vi idag har utvecklat mycket bättre system som kan scanna av stjärnhimlen automatiskt.

Forskarna har ett antal teorier om varför den inte långsamt tynar bort som andra supernovor men än så länge finns ingen säker teori. Anders Jerkstrand, astrofysiker som forskar om supernovor på Max Planckinstitutet i München.

– Detta är nog en av de stora nyheterna i år. Den här ser verkligen helt annorlunda ut än vad supernovor brukar se ut som, säger han.

Vad kan detta lära oss om universum?
– Ja allting i solsystemet på jorden och i våra kroppar har ju varit inne i stjärnor som exploderat, som supernovor en gång. Vid big bang var det bara väte och helium som bildades, säger Anders Jerkstrand.

– Så allting annat som vi är bekanta med, som kol, syre och järn kommer från stjärnor och deras fusion. Och det här materialet slungas ut i supernovaexplosioner. På det sättet har de en central roll i att förstå kretsloppet, utvecklingen av ämnen i universum, tillkomsten av planeter och även liv.

 

Referens: Arcavi I. et al. Energetic eruptions leading to a peculiar hydrogen-rich explosion of a massive star. Publicerad i Nature 8 nov 2017. doi:10.1038/nature24030

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista