Person i kostym i förgrunden och stadsmiljö i bakgrunden.
Kaspar Korjus är chef på den statliga stiftelsen Enterprise Estonia. Foto: Stefan Nordberg/Sveriges Radio

Digitalt medborgarskap gör det lättare att starta företag

1:59 min

Sedan några år tillbaka erbjuder Estland, som första land, ett digitalt medborgarskap för människor från hela världen. Medborgarskapet ska bland annat göra det lättare att starta företag i landet.

Idag finns det redan över 25 000 digitala medborgare som driver över 4000 företag i Estland. 

– antalet stiger varje månad, säger Kaspar Korjus som är chef på den statliga stiftelsen Enterprise Estonia. 

Kaspar Korjus jobbar med Estlands satsning på att erbjuda människor från hela världen ett digitalt medborgarskap. 

Medborgarskapet ger inte rösträtt i Estland men det ska bland annat leda till att man lättare kan starta och driva företag i landet. Vilket i sin tur leder till att företaget får tillgång till EU:s marknad.

– Digitalt behöver vi inga gränser såsom vanliga nationalstater behöver det. Därför kan vi erbjuda våra tjänster globalt, berättar Kaspar Korjus om pilotprojektet.

Satsningen underlättas av den nya och ofta hypade blockkedjetekniken. Ett digitalt system som bättre ska stå emot it-attacker. 

Samtidigt finns det kanske vissa frågetecken kring satsningen.

– Kommer systemet att skapa ytterligare administration där man måste reda ut var människor ska beskattas, frågar Nancy Amert som är konsult inom framför allt blockkedjeteknik på it-företaget CGI.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista