Frank Bainimarama i talarstolen
Fijis premiärminister Frank Bainimarama vill se kraftigt minskade koldioxidutsläpp. Foto: Patrik Stollarz/TT

Stor frustration på klimatmötet i Bonn

2:15 min

Ännu inga diskussioner om utsläppsminskningar på klimatmötet i Bonn. Det här har orsakat frustration bland representanter från låginkomstländer.

Fijis premiärminister Frank Bainimarama är en av dem som är frustrerade över att koldioxidutsläppen inte diskuterats ännu. Han vill att världens länder redan nu ska lova att kraftigt minska sina utsläpp.

– Det är precis därför vi är här. Vi måste höja ambitionerna snabbt, säger Frank Bainimarama, premiärminister i Fiji och ordförande för klimatmötet i Bonn.

Men meningen är egentligen inte att länderna ska diskutera utsläppsminskningar redan. Nu handlar det i stället om att sätta upp regler för hur Parisavtalet ska fungera.

Men då de frivilliga åtagandena i Parisavtalet inte alls räcker för att nå målet att temperaturen inte ska stiga mer än två grader behöver utsläppen globalt sätt minska kraftigt. Därför vill flera utvecklingsländer se snabba resultat.

Fiji går före och säger att de ska höja sina ambitioner redan nu, något som kan ses mer som en symbolhandling eftersom önationen Fiji inte har några större utsläpp att tala om.

Flera utvecklingsländer driver på för att tidigarelägga diskussionen om utsläppsminskningar och se till att de länder som har svårt ekonomiskt att ställa om från fossila bränslen, får hjälp med det.

Camaras Omomo från Ekvatorialguinea i Västafrika menar att de kommer få svårt att anpassa sig till ett varmare klimat och att ställa om utan hjälp från de rika länderna.

– Om de inte får ekonomisk hjälp blir det svårt att genomföra, säger Camaras Omomo.

Men enligt klimatavtalet ska ländernas höjda ambitioner om att minska utsläppen ses över först 2023, och hur långt de olika staterna är villiga att gå då är omöjligt att säga nu. Det säger Sveriges chefsförandlare Johanna Lissinger Peitz.

– Det är för tidigt att säga, vi behöver komma dit för att se vad de olika länderna är villiga att göra i framtiden. Men rapporterna som vi ser, både från FN:s miljöprogram och Världsmeteorolog-organisationen visar på en brådska. Det är väl också det som Fiji ger uttryck för, säger Johanna Lissinger Peitz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista