Bäverdamm i vattendrag.
Åldern på bäverdammar spelar roll för deras miljöpåverkan. Foto: Frauke Ecke

Så påverkar bäverdammar miljön

Bäverdammar ofta bra för den biologiska mångfalden
1:32 min

Hur miljövänliga är bäverdammar? Och skiljer sig effekterna från en bäverdamm, jämfört med en damm byggd av människor? Det har forskare från SLU tittat på

Totalt har forskarna på Sveriges lantbruksuniversitet gått igenom och sammanfattat 164 vetenskapliga artiklar som publicerats på området.

Det man bland annat jämfört är hur vattenflöden, vattenkemi och biologisk mångfald påverkas i bäver- respektive konstgjorda dammar.

Och det finns en del som skiljer sig åt.

Oavsett ålder så bidrar konstgjorda dammar till bildandet av giftigt metylkvicksilver. Men vad gäller bäverdammar så är det bara unga dammar som bildar metylkvicksilver på samma sätt.

Yngre bäverdammar skiljer sig också från äldre bäverdammar genom att de läcker mer fosfor.

Sammantaget är det dock svårt att säga vilken damm som är miljövänligast, säger Frauke Ecke, docent i landskapsekologi på SLU och studiens huvudförfattare.

– Man måste ha i åtanke att konstgjorda dammar är avsedda för att hålla ganska länge medan bäverdammar kollapsar efter en tid då bävrarna flyttar. Och vad gäller biologisk mångfald så gör bäverdammen också en stor nytta i och med att det produceras en massa död ved på ett sätt som det inte görs i konstgjorda dammar, säger hon.

Referens: Ecke et al. "Meta-analysis of environmental effects of beaver in relation to artificial dams". Environmental Research Letters. November 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".