gaffel lyfts från tallrik
Skrivbordlunch kanske inte bästa vägen till bra hälsa. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Ruschiga måltider kan påverka både midja och hjärta

Att vara en snabbätare kan vara farligt både för ditt midjemått och ditt hjärta. Det föreslår nu japanska hjärtforskare i en studie.

Forskarna har tittat närmare på 1000 personer och hur snabbt de åt.

De friska försökspersonerna fick uppskatta sitt eget ättempo som långsamt, snabbt eller mittemellan. Fem år senare undersöktes de igen.

Resultatet visade att de som var snabbätare hade gått upp mer i vikt, hade högre blodsockervärden och större midjemått, jämfört med dem som åt långsammare.

Studien presenteras nu på den årliga hjärtkonferensen i USA. Trots att hjärtforskarna inte kan säga att det finns ett orsakssamband föreslår de att ett långsammare ätande skulle kunna vara en enkel åtgärd för att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar och diabetes typ 2.

Forskarna säger också att tänkbara förklaringar till sambanden är att personer som äter fort hinner äta mer innan de blir mätta, och att det också ger större upp- och nedgångar i blodsocker, som i sin tur kan leda till insulinresistens.

Referens: Takayuki Yamaji, M.D., Hiroshima University, Japan. Gobbling your food may harm your waistline and heart, Poster Presentation M2043 - Session: LB.APS.07

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".