En flock med vilda undulater som flyger i Australien
En flock med vilda undulater. Foto: Jim Bendon

Därför får inte undulaterna värmeslag

Undulater verkar kunna reglera sin kroppstemperatur utan att bli uttorkade på ett liknande sätt som när vi människor svettas.

Det är australiska zoologer som har undersökt hur fåglarnas vattenavdunstning varierar med den omgivande temperaturen och luftfuktigheten.

Deras resultat pekar på att avdunstningen inte rätt och slätt ökar när det är varmt och torrt. I stället kan den på något sätt hållas konstant. Det gör att undulaterna kan hålla en någorlunda jämn kroppstemperatur utan att bli uttorkade.

Eftersom fåglarna reglerar avdunstningen och kroppstemperaturen på ett liknande sätt som människor, men med andra mekanismer, påpekar forskarna att detta är ett bevis för så kallad konvergent evolution. Det vill säga olika men likartade lösningar på samma evolutionära problem.

Referens: Eto EC, Withers PC, Cooper CE. 2017 Can birds do it too? Evidence for convergence in evaporative water loss regulation for birds and mammals. Proc. R. Soc. B 20171478 DOI: 10.1098/rspb.2017.1478

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".