tre jordnötter med skal
En liten dos jordnötsprotein testas nu som plåster för allergiker. Foto: Patrick Sison/ TT

Försök med jordnötsplåster för allergiker

Forskare håller nu på att utveckla ett plåster för jordnötsallergier.

I en studie där drygt 200 personer ingick visade forskarna att en dos med en kvarts milligram jordnötsprotein i plåstret gjorde att kroppens immunförsvar började reagera, och därmed vande sig vid ämnet.

Tidigare har andra metoder använts, men för en ganska stor andel patienter har det lett till för kraftiga biverkningar.

Maria Jenmalm, professor i experimentell allergologi vid Linköpings universitet tycker att det här verkar lovande, men håller med forskarna om att större studier nu behövs.

– Det är mycket värdefullt för jordnötsallergier om de kan börja tåla att äta litegrann jordnöt, så att man inte behöver vara rädd för att få svåra och väldigt allvarliga reaktioner, säger Maria Järnmalm.

– Om det skulle fungera skulle det kunna innebära en ökad livskvalitet och kunna ha viktiga effekter för patienterna, fortsätter hon. 

Referens: Hugh A. Sampson et al "Effect of Varying Doses of Epicutaneous Immunotherapy vs Placebo on Reaction to Peanut Protein Exposure Among Patients With Peanut SensitivityA Randomized Clinical Trial, JAMA November 14, 2017,  2017;318(18):1798-1809. doi:10.1001/jama.2017.16591

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista