Skalbaggar hopp för spänstiga robotar

0:47 min

Hoppande skalbaggar inspirerar robotforskare i USA. I framtiden hoppas de skapa robotar som ska kunna hoppa över hinder och ojämna ytor.

Det är forskare, verksamma vid universitetet i Illinois, som har tittat närmare på knäppare, en typ av skalbaggar som har förmågan att göra höga hopp, även vid svåra situationer. Till exempel när de hamnat på rygg. Skalbaggarna kan då, med hjälp av muskler, hoppa och hamna på rätt köl igen, utan att använda benen.

En fördel med robotar som har samma förmåga, är att de skulle kunna komma ur svårigheter, även om benen strular, kommenterar forskarna i en artikel i tidskriften Nature.

Forskarna redovisade nyligen sina inledande studier på en robotkonferens, och hoppas snart kunna bygga de första prototyperna.

George Nikolakopoulos, professor i robotautomation på Luleå tekniska universitet, tror att projektet kan lyckas men att utmaningen är skalan.

– Robotar, inspirerade av insekter, är ofta små så rent mekaniskt kan det vara svårt att konstruera dem effektivt med alla tillbehör som behövs, säger han.

Har ni i Luleå också inspirerats av djur?

– Ja, inte minst av människors skelett och muskelmassa. Vi håller på att konstruera robotar utifrån detta. Men vi har också byggt prototyper av robotspindlar. Huvudsakligen för navigering och för att de ska kunna ta sig fram på ojämna ytor.

Forskarna på universitetet i Illinois, och Luleå tekniska universitet, är inte ensamma i att ha djur som robotförlagor. Tvärtom förekommer en rad exempel på bioinspirerade robotar där forskare välden över låtit sig inspireras av allt från bin till primater som galagoer.

Referens: "High-jumping beetle inspires agile robots" Nature, november, 2017. Doi:10.1038/nature.2017.22981.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista