planetyta i förgrunden, dvärgstjärna i bakgrunden
En konstnärlig rekonstruktion av den nyupptäckta exoplaneten Ross 128 b. Planeten kretsar kring den röda dvärgstjärnen Ross 128 som syns i bakgrunden. Foto: ESO/TT

Ny exoplanet – het kandidat i jakten på liv i rymden

Forskare har upptäckt en ny jordliknande planet utanför vårt eget solsystem.

Planeten, kallad Ross 128 b, ses av forskarna som den kanske bästa kandidaten hittills i sökandet efter liv bortom jorden. Den kretsar nämligen kring en relativt lugn dvärgstjärna och temperaturen på planeten beräknas ligga på mellan 20 plusgrader och 60 minusgrader.

En annan faktor som gör Ross 128 b intressant är att den befinner sig på ett avstånd av "bara" elva ljusår från vårt eget solsystem.

Astronomiskt sett är det en liten sträcka men med dagens teknik skulle det ta cirka 110 000 år för oss att nå planeten. Så för att studera den mer kommer forskarna att använda sig av kommande jätteteleskop, rapporterar TT.

Ross 128 b hittades med det specialbyggda instrumentet Harps vid La Silla-observatoriet i Chile, av ett internationellt forskarlag.

Upptäckten redovisas i Astronomy & Astrophysics.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista