utgrävningplats med verktyg, burk med mera
Forskare har studerat utgrävningsplatser med särskilt fokus på hus. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Stora djur kan ha bidragit till tidiga klasskillnader

1:20 min

Ursprunget till dagens samhällsklyftor kan sträcka sig ända tillbaka till stenåldern. Förändringen till större skillnader i rikedom gick snabbare i Europa och Asien, tror forskare.

Hur rikedom är fördelat bland olika hushåll kan säga en del om hur samhället ser ut, och hur lätt det är för enskilda personer att byta samhällsklass.

Att ge sig på att försöka analysera det här historiskt är mycket svårt utan skriftliga källor. Men nu har arkeologer och antropologer tagit sig an utmaningen. De har gjort det genom att titta på storleken på hus vid 63 olika utgrävningsplatser världen över från 11 000 år sedan och framåt.

Resultaten publiceras i veckans nummer av Nature och pekar alltså på att det snabbare blev större samhällsklyftor i Asien och Europa än i Nordamerika.

Forskarna föreslår att det kan vara användandet av stora djur som hästar, kor och grisar som kan vara en av orsakerna till de här större skillnaderna.

De här djuren var nämligen vanligare i Europa och Asien och kunde användas till att göra jordbruket effektivare, ge mer utvecklad handel och ökade möjligheten till att föra erövningskrig.

Det här kunde i sin tur leda till att enskilda samhällen fick större rikedom, som bara vissa grupper fick ta del av.

Referens: Timothy A. Kohler, Greater post-Neolithic wealth disparities in Eurasia than in North America and Mesoamerica, doi:10.1038/nature24646

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista