En man och en kvinna bär sin hund i en soptunna i knähögt vatten.
Drabbas du så här direkt av vädret som ett par i Oklahoma 2015, tror du förmodligen på klimaförändringar. Foto: Steve Sisney/TT Bild

Politiska åsikter spolas bort av klimatförändringar

1:39 min

Står du mer åt höger eller vänster politiskt? Det spelar inte så stor roll i hur du ser på klimatförändringar. Om du direkt känner av dem där du bor, vill säga.

Detta visar en ny studie som tittat på delstaten Oklahoma i USA och hur deras befolkning resonerat kring dom faktiska förändringarna i vädret. Oklahoma har råkat ut för bland annat för översvämningar och tornador på sistone. 

Åsa Wikforss är professor i praktisk filosofi på Stockholms universitet och jobbar just med dessa frågor.

– Det är jätteintressant forskning för det man tittar på är hur vår sinneserfarenhet, alltså perception av omvärlden, påverkas av politisk övertygelse, säger hon.

Forskarna tittade på förändringar i vädret i Oklahoma samtidigt som de pratade med både republikaner och demokrater, om de själva upplevde någon förändring. Då medgav de flesta att det pågick klimatförändringar. I de fall deras väder faktiskt ändrades.

– Det vore ju en extrem situation, om det var så att vi inte kan ta till oss sådant som vi ser och upplever själva på grund av att den politiska ideologin kommer emellan, säger Åsa Wikforss.

De som inte ens, när de faktiskt upplever att det till exempel regnar mer en sommar, ändå inte vill erkänna det på grund av sin politiska övertygelse, de verkar alltså vara undantagsfall.

Men det finns ett stort problem med studien menar Åsa Wikforss. Många upplever ju inte klimatförändringarna så direkt. Då måste de lita på expertutlåtanden.

– Klimatförnekare går ju med på att klimatet förändras. Det är ju inte det de bråkar om. Vad de bråkar om är ju om klimatet förändras som ett resultat av mänsklig aktiviteter. Det testar man inte överhuvudtaget i den här undersökningen.

Men frågan är hur man då ska man nå fram till dessa klimatförnekare?

– Vad man vet fungerar, är att informera om hur vetenskap fungerar. Hur vi interngranskar varandra hela tiden, säger Åsa Wikforss.

Det där är ganska effektivt för att få folk att förstå fortsätter hon, att när experter är eniga om nåt så är det ofta väldigt välgrundat.


Referens: Ripberger J. et al. Bayesian versus politically motivated reasoning in human perception of climate anomalies. Publicerad okt 2017 Environmental Research Letters. doi/10.1088/1748-9326/aa8cfc

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista