stridsvagn på gata i Harare
Osäker situation i Zimbabwe. Nu behövs dialog mellan flera parter menar en fredsforskare från Zimbabwe. Foto: AP/TT

Fredsforskare: Viktigt med snabb dialog i Zimbabwe

1:54 min

Den oklara situation som nu råder i Zimbabwe är inte bra för freden. Det säger fredsforskaren Webster Zambara vid ett fredsinstitut i Kapstaden i Sydafrika. Själv vet han inte om det är tillräckligt säkert att åka till Zimbabwe på söndag.

Just nu undersöker personer i Zimbabwe om det är tillräckligt säkert för fredsforskaren Webster Zambara att besöka sitt hemland.

Han jobbar nu på ett fredsinstitut i Kapstaden i Sydafrika. Webster Zambara menar att det är viktigt att parterna i Zimbabwe snabbt kommer i dialog med varandra.

– Den här osäkra situationen när ingen riktigt vet vad som händer är inte bra för fred, säger Webster Zambara.

De parter som, enligt honom bör ingå i dialogen, är militären, Mugaberegimen, oppositionen, civilsamhället och kyrkorna.

Den katolske präst som just nu agerar som förhandlare, Fidelis Mukonori, har stor erfarenhet av medling och också nära band till familjen Mugabe, enligt Zambara.

Problemet är att enligt konstitutionen måste president Mugabe återinsätta vicepresidenten Emmerson Mnangagwa – som han avsatte för några dagar sedan – annars kan inte Emmerson Mnangagwa agera, om man vill följa konstitutionen.

Orsaken till att militären i så hög utsträckning som möjligt vill följa konstitutionen är att den hoppas kunna undvika sanktioner från Afrikanska unionen eller den regionala samarbetsorgansiationen SADEC, enligt Webster Zambara.

– Men att det är en kupp som skett är helt klart, men den är än så länge oblodig utan några skadade, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista