Entrén till Bataclan
Offren för attacken i konsertlokalen Bataclan hedrades av den 13 november, två år efter terrorattacken. 90 konsertbesökare dog. Foto: Christophe Archambault/TT
Paris två år efter terrorattentaten

Enkel metod mot posttraumatisk stress prövas

2:03 min

Kombinationen betablockerare och en enkel terapi på sex gånger kan bli en behandlingsmetod mot posttraumatiskt stressyndrom i framtiden, om resultaten av en studie i Frankrike står sig när studien avslutas.

Det är två år sedan terrorattackerna i Paris dödade 130 personer och skadade runt 400. Många lider också av posttraumatiskt stressyndrom, där händelserna spelas upp i hjärnan igen och igen med samma starka skräckkänslor som för två år sedan.

200 av dem ingår i en studie, där forskarna försöker förändra de obehagliga minnena med hjälp av betablockerarare och sex enkla terapisessioner.

Det går till så att personerna först får en tablett och sedan, efter en timme, får skriva ner vad de var med om. Därefter får de läsa sin historia med hög röst, och det här sker en gång i veckan, bara sex gånger.

Varje gång ett minne plockas fram blir det nämligen instabilt en kort tid, ett par timmar, innan det stoppas tillbaka och blir stabilt igen. Under den här korta tidsperioden kan minnen förändras.

Forskarna tror att betablockerarna ska kunna mildra det starka känslominnet som är kopplat till minnet av själva händelsen.

Studien är inte avslutad men psykiatern Bruno Millet säger att de hittills ser förbättringar hos cirka 70 procent av patienterna.

Det verkar ungefär lika effektivt som dagens metoder, men skillnaden är att den här sexveckorskuren skulle vara så mycket enklare och billigare än längre samtalsterapi eller kurer med antidepressiva medel. 

Bruno Millet har sett symtomen gå ner med hälften, alltså färre så kallade flashbacks, färre mardrömmar, och mindre oro.

– Det är tillräckligt för att personerna ska kunna sköta ett jobb igen och leva mer som de gjorde före november 2015, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista