Intuitiv eller rationell – spelar ingen roll för trosuppfattningen

I en ny studie från England har forskare sett att det kvittar om du har ett intuitivt eller rationellt tänkande när det kommer till att tro på gud, eller inte.

Vad får oss människor att antingen tro – eller inte tro – på gud?

I många studier har forskare sett att tron på gud är kopplat till ett intuitivt tänkande. Ju mer rationell och analytiskt ens tänkande är, desto mindre sannolikhet att bli troende.

Nu har däremot brittiska forskare, med hjälp av tre olika studier, kunnat konstatera att det inte finns något tydligt samband mellan intuitivt tänkande och religiös tro eller rationellt tänkande och ateism.

I stället bekräftar man de teser som handlar om att en människas livsåskådning främst beror på personens uppväxt och sociala miljö.

Referens: Farias et al., Supernatural Belief Is Not Modulated by Intuitive Thinking Style or Cognitive Inhibition, publicerad i Scientific Reports den 8 november 2017, doi:10.1038/s41598-017-14090-9

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista