två joggare i naturen
Träning - en bra investering för hälsan. Foto: Jessica Gow /TT

Koll på konditionen – bästa skyddet mot hjärt-kärlsjukdomar

1:49 min

Att ha bra kondition är bästa sättet att slippa hjärt-kärlsjukdomar. Det konstaterar amerikanska och europeiska hjärtforskare i nya studier.

Att bara förbättra sin kondition lite grann förbättrar oddsen avsevärt för ett fortsatt liv utan hjärt-kärlsjukdomar. 

För även om du har andra riskfaktorer, som högt blodtryck eller höga kolesterolvärden, så kan bra kondis motverka effekten av de andra. De här slutsatserna dras i två studier som nu publiceras och som därmed blir ett inlägg i debatten om vad som är bäst eller kanske snarare minst dåligt: att ha bra kondis och dåliga värden i övrigt eller att ha dålig kondis och vara smärt.

Svaret är inte helt givet, men det verkar som att ha bra kondition faktiskt kan fungera som en slags buffert för till exempel höga kolesterolvärden.

I den ena studien följdes totalt 40 000 män, sedan slutet av 1970-talet, och i genomsnitt 17 år för var och en.

De har mätt blodvärden och genomfört konditionstest, och sedan noterat vad som orsakat respektive persons död. Den andra studien inkluderade barn och ungdomar mellan 6 och 18 år, som testades på liknande sätt med uppföljning om de fick hjärt-kärlsjukdomar.

Summan av det hela, skriver forskarna, är att det fortfarande är viktigt att mäta sådant som blodtryck, blodsocker- och kolesterolvärden, eftersom de alla kan vara indikatorer på att en person kan vara i riskzonen för hjärt-kärlsjukdomar, men att det är viktigt att ha koll på konditionen.

De personer i undersökningen som hade normal till hög kondition hade två till tre gånger större chans att klara sig från hjärt-kärlsjukdomar.

Referens: S. W. Farrell, et al, Moderate to High Levels of Cardiorespiratory Fitness Attenuate the Effects of Triglyceride to High-Density Lipoprotein Cholesterol Ratio on Coronary Heart Disease Mortality in Men, Mayo Clinic Proceedings, volume 92, issue 12 (December 2017) published by Elsevier. doi.org/10.1016/j.mayocp.2017.08.015

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista