MONUSCO Photos/CC BY SA 2.0
1 av 3
Foto: MONUSCO Photos/CC BY SA 2.0
Sara Johnsdotter, professor medicinsk antropologi Malmö högskola pekar på risken att fler flickor omskärs när uppblåsta siffrar sprids.
2 av 3
Sara Johnsdotter, professor medicinsk antropologi Malmö högskola pekar på risken att fler flickor omskärs när uppblåsta siffrar sprids. Foto: Karin Olsson-Bendix/SR
Birgitta Essén i radiostudio
3 av 3
Professor Birgitta Essén vid Uppsala Universitet anser att bilden att alla omskurna kvinnor får ett dåligt sexliv är felaktig, men välkomnar att sedvänjan överges av allt fler, drivet bla av migration. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio

Risk att överdriva omskärelse i EU

1:44 min

Hur stor är risken för flickor i EU att drabbas av könsstympning under semestern i hemländer där detta förekommer? Europeiska jämställdhetsinstitutet har tagit fram ett nytt sätt att beräkna risken för detta.

Det förekommer idag uppblåsta siffror i media som riskerar att leda till att fler flickor ska råka illa ut, enligt professor Sara Johnsdotter vid Malmö Högskola

– Om föräldrar som tvekar om de ska låta omskära sin flicka eller inte, och det offentliga budskapet från samhället här är att det är extremt stora mörkertal, så ökar risken för att flickan ska få genomgå omskärelse, säger Sara Johnsdotter, professor i medicinsk antropologi.

95 procent av de somaliska invandrarna är negativa till könsstympning enligt forskning, säger Sara Johnsdotter. Att det är förbjudet i Sverige och att många muslimer från andra länder inte alls har traditionen, påverkar starkt.

Europeiska jämställdhetsinstitutet EIGE vill ha korrekt statistik. Detta eftersom det förekommer uppblåsta siffror där man tittat på hur vanlig könsstympning är i till exempel ett afrikanskt land, och sedan förutsätter att det är lika vanligt bland invandrare från det landet när de flyttat till EU. Då kan det se ut som att det skulle finnas 150 000 omskurna kvinnor i Sverige, när den korrekta siffran med stöd av Socialstyrelsen är 38 000 kvinnor.

Färre än en flicka om året har blivit omskuren på semestern visar Sara Johnsdotters studier kring alla svenska domar och brottsutredningar kring omskärelse sedan 1982. En rimlig uppskattning enligt EIGE är att drygt 2000 tjejer är i riskzonen i Sverige.

Professor Birgitta Essén vid Uppsala Universitet säger att risken är störst för tjejer som semestrar länge utomlands hos släktingar som fortfarande anser att könsstympning är rätt.

– Barn som studerar utomlands under längre perioder, vilket vi ser är en trend, utsätts för ökade risker. Det kan handla om barn som lämnar svenska skolor och kanske placeras i Kenya eller andra områden, säger Birgitta Essén professor i internationell kvinno- och mödrahälsovård vid Uppsala Universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista