Foto: James Gathany, CDC
1 av 3
Multiresistent malaria sprids i Sydostasien Foto: Jamse Gathany, CDC
Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten. Foto: Charlotte Delaryd/Sveriges Radio
2 av 3
Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten. Foto: Charlotte Delaryd/Sveriges Radio
Professor Philippe J Guerin leder IDDO och WorldWide Antimalarial Resistance Network
3 av 3
Professor Philippe J Guerin leder IDDO och WorldWide Antimalarial Resistance Network. Foto: Nuffield Department of Medicine University of Oxford

Multiresistent malaria sprids i Sydostasien

1:34 min

I Kambodja, Laos och Vietnam sprids nu malaria som är resistent mot flera olika mediciner. Forskare varnar för att om resistensen sprids till Afrika så kommer antalet dödsfall öka kraftigt och bryta den nedåtgående malariatrenden globalt.

Den dödliga formen av malariaparasit (plasmodium faliciparum) har nu blivit resistent i Kambodja, Laos och Vietnam både mot den nobelprisbelönade malariamedicinen artemisinin och långtidsverkande piperakin som gavs i kombination.

Det förekommer i regionen dessutom redan resistens mot en av de andra kombinationsmedicinerna (lumefantrin). Kvar att sätta in finns ett tredje läkemedel (meflokin) som kan ge biverkningar som ångest, depression och psykos.

Det en tidsfråga innan parasiten blir resistent även mot den sortens medicin enligt professor Philippe Guerin som leder det globala malariaresistensnätverket vid Oxfords Universitet så är .

– Det är dåliga nyheter, vi har väsentligen förlorat vår behandlingsarsenal, säger Philippe Guerin.

Men tillägger Guerin det är om den här multiresistenta malarian sprider sig till Afrika som många människoliv kan gå till spillo. Enligt en uppskattning ytterligare 116 000 döda per år.

Tack vare myggbekämpning, myggnät och effektiva läkemedel har hundratals miljoner fall av malaria kunnat undvikas i Afrika de senaste 15 åren enligt Världshälsoorganisationen. WHO tonar ned resistenslarmet från Sydaostasien och hävdar att världen håller på att vinna kampen mot malaria som enligt planen ska vara utrotad inom 15 år.

Statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten oroas av vad som nu händer i Sydostasien.

– Det är ju verkligen allvarligt för att då så finns ju stora risker att man få se en liknande utveckling i Afrika och då får man ju väldigt stora problem, säger Anders Tegnell.

Referens:
Imwong M. et al, Spread of a single multidrug resistant malaria parasite lineage (PfPailin) to Vietnam, Lancet Infectious diseases, Oct 2017, http://dx.doi.org/10.1016/S1473-3099(17)30524-8

http://www.who.int/malaria/media/drug-resistance-greater-mekong-qa/en/

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista