Rader med dataskärmar och dataspelande personer syns i ett mörkt rum under en dataspelsfest i norska Hamar.
Snabba grafikkort inom spelbranschen anpassades till kryo-elektronmikroskop. Foto: Vidar Ruud/TT

Spelindustrin räddade datorslukande mikroskop

1:58 min

Svenska forskare har tagit hjälp av dataspelsbranschen för att göra en viktig insats för kryo-elektronmikroskopet som fått årets Nobelpris i kemi.

Årets nobelprisbelönade kryo-elektronmikroskop beskrivs som en revolution inom biokemin. De tar bilder som avslöjar utseendet på viktiga biologiska molekyler i våra celler, vilket är viktigt för att ta fram nya läkemedel.

Samtidigt kräver de här mikroskopen att man har tillgång till massor av datorkraft för att de ska kunna användas.

När SciLifeLab i Stockholm skulle få ett sådant här mikroskop för ett par år sedan tyckte forskarna att det var problematiskt att de krävde så enormt mycket datorkraft.

– Datorer kostar pengar. När du plötsligt behöver 15 000 datorer behövs det ganska mycket ström, kyla, och du behöver också ett separat rum till det, säger Erik Lindahl som är professor i biofysik vid SciLifeLab, som är ett nationellt center för molekylär biovetenskap.

Men räddningen blev att kryo-elektronmikroskopen och dagens nästan filmiskt detaljerade dataspel har en viktig sak gemensamt.

– Det speciella med dataspel i dag är att de har så mycket grafik. De ska räkna ut skuggor och hur saker rör sig på skärmen, säger Erik Lindahl.

I båda fallen handlar det alltså om att kunna göra beräkningar på massvis av bilder. 

Tillsammans med forskare i England tog därför de svenska forskarna fram särskilda algoritmer till de snabba grafikkort som har utvecklats inom dataspelsbranschen.

Grafikkorten som anpassats till kryo-elektronmikroskopi på det här sättet gör nu att det behövs betydligt mindre datorkraft. Och eftersom idén spred sig har också mikroskopen blivit möjliga att använda för fler forskare.

– Vi hade egentligen en väldigt egoistisk tanke och ville mest lösa problemen för oss i Stockholm. Men plötsligt när det började gå rykten om det här så ville alla i hela världen börja använda grafikkort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".